Selecteer een pagina

Als je een liefhebber bent van bakken en graag kleurrijke, vrolijke creaties maakt, dan zijn bakvaste sprinkles onmisbaar in je bakarsenaal. Of je nu cupcakes, koekjes, of een indrukwekkende taart bakt, de juiste sprinkles kunnen het verschil maken. Maar met zoveel verschillende soorten en merken op de markt, hoe kies je de beste bakvaste sprinkles voor je project? En hoe zorg je ervoor dat ze niet alleen mooi zijn, maar ook budgetvriendelijk? In deze blog duiken we in de wereld van bakvaste sprinkles en geven we tips over hoe je deze het beste kunt gebruiken in combinatie met siliconen bakvormen.

Wat zijn bakvaste sprinkles?

Bakvaste sprinkles, ook wel ovenvaste sprinkles genoemd, zijn zo ontworpen dat ze hun kleur en vorm behouden tijdens het bakproces. In tegenstelling tot gewone sprinkles, die kunnen smelten en uitlopen als ze aan hitte worden blootgesteld, behouden bakvaste varianten hun esthetiek, waardoor je gebak er ook na het bakken nog fantastisch uitziet. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in of op gebak dat een ovenbehandeling ondergaat, zoals cupcakes waarbij de sprinkles meegebakken worden in het beslag.

Het kiezen van de juiste bakvaste sprinkles

Kijk naar de ingrediënten

De kwaliteit van bakvaste sprinkles wordt grotendeels bepaald door de ingrediënten. Goede bakvaste sprinkles bevatten kleurstoffen die bestand zijn tegen hoge temperaturen. Lees altijd het etiket om te controleren of de sprinkles specifiek zijn gelabeld als ‘bakvast’ of ‘ovenvast’. Vermijd merken die goedkope vulmiddelen of kunstmatige kleurstoffen gebruiken die kunnen vervagen of ongewenste smaken kunnen afgeven tijdens het bakken.

Prijs versus kwaliteit

Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, is het bij bakvaste sprinkles vaak zo dat je krijgt waarvoor je betaalt. Goedkopere opties zijn soms minder kleurrijk of smelten ondanks de beloftes toch in de oven. Investeer in een merk met goede recensies van andere bakkers, vooral als je van plan bent ze te gebruiken voor speciale gelegenheden.

Combineren met siliconen bakvormen

Siliconen bakvormen zijn een populaire keuze onder thuisbakkers vanwege hun veelzijdigheid en gemak. Ze zijn niet-stick, flexibel en kunnen een breed scala aan temperaturen weerstaan, wat ze ideaal maakt voor diverse bakprojecten. Wanneer je bakvaste sprinkles gebruikt in combinatie met siliconen bakvormen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Temperatuur: Zorg ervoor dat zowel de sprinkles als de bakvorm geschikt zijn voor dezelfde temperatuur. Dit voorkomt dat je bakvormen beschadigen of dat je sprinkles smelten of verkleuren.
  • Timing: Voeg de sprinkles niet te vroeg toe als je ze op de bovenkant van je gebak wilt hebben. Bij sommige recepten is het beter om de sprinkles pas halverwege het bakproces toe te voegen om te zorgen dat ze zichtbaar blijven en niet in het beslag zinken.

Aanbevolen merken en waar te kopen

Voor bakvaste sprinkles zijn er enkele betrouwbare merken die vaak door professionele bakkers worden gebruikt. Merken zoals Wilton, Dr. Oetker, en Sweetapolita staan bekend om hun hoogwaardige bakvaste sprinkles. Je kunt deze vinden in bakwinkels, online, of soms zelfs in grotere supermarkten. Het is de moeite waard om prijzen te vergelijken en te kijken naar klantrecensies om de beste deal te vinden.

Online winkels versus fysieke winkels

Bij het kopen van bakvaste sprinkles heb je de keuze tussen online winkelen of naar een fysieke winkel gaan. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen:

  • Online winkels: Hier vind je vaak een breder assortiment aan bakvaste sprinkles. Websites zoals Amazon, Bake King, en Bakers Party Shop bieden een grote verscheidenheid aan merken en kleuren. Bovendien kun je gemakkelijk prijzen vergelijken en recensies lezen van andere bakkers.
  • Fysieke winkels: Het grote voordeel van kopen in een fysieke winkel is dat je de kleuren en kwaliteit van de sprinkles direct kunt zien. Dit kan handig zijn om te bepalen of de kleuren overeenkomen met het thema van je bakproject. Daarnaast kun je advies vragen aan het winkelpersoneel.

Hoe bakvaste sprinkles te gebruiken voor het beste resultaat

Het gebruik van bakvaste sprinkles is niet ingewikkeld, maar een paar tips kunnen ervoor zorgen dat je baksels er zo goed mogelijk uitzien:

  • Voeg ze laat toe: Als je de sprinkles in het deeg of beslag wilt mengen, doe dit dan aan het einde van het mixproces om te voorkomen dat de kleuren uitlopen.
  • Temperatuurbeheersing: Bakvaste sprinkles zijn ontworpen om hoge temperaturen te weerstaan, maar extreem hoge temperaturen kunnen alsnog invloed hebben op hun uiterlijk. Houd je aan de aanbevolen baktijden en -temperaturen.
  • Distributie: Zorg voor een gelijkmatige verdeling van de sprinkles over je beslag of deeg, zodat elk stukje gebak er feestelijk uitziet.

Creatieve ideeën voor het gebruik van sprinkles

Sprinkles zijn niet alleen voor traditionele gebakjes. Hier zijn enkele creatieve manieren om ze te gebruiken die je misschien nog niet hebt overwogen:

  • In laagjescakes: Strooi een laag sprinkles tussen de lagen cake voor een verrassend en kleurrijk effect wanneer je de cake aansnijdt.
  • In zelfgemaakte chocoladerepen: Smelt chocolade, giet het in een siliconen bakvorm en bestrooi met bakvaste sprinkles voor een persoonlijk tintje.
  • Als ijs topping: Strooi ze over zelfgemaakt of winkel-gekocht ijs voor een extra touch.

Het belang van het kiezen van de juiste bakvormen

De juiste bakvorm kan een groot verschil maken in het eindresultaat van je baksels. Siliconen bakvormen zijn ideaal voor gebruik met sprinkles omdat ze non-stick zijn en een gelijkmatige warmteverdeling bieden. Dit helpt om je creaties gemakkelijk los te maken zonder de decoratieve sprinkles te beschadigen. Zorg er altijd voor dat je siliconen bakvorm van hoge kwaliteit is en bestand tegen de temperaturen die je plant te gebruiken.

Siliconen bakvormen zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten, wat ze bijzonder veelzijdig maakt voor allerlei bakprojecten. Van muffin cups en taartvormen tot speciale vormen zoals harten en sterren, er is een siliconen vorm voor bijna elk thema en elke gelegenheid. Het gebruiksgemak wordt nog versterkt doordat ze gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn. Een zachte zeep en water zijn meestal voldoende om ze na gebruik schoon te maken.

Een ander voordeel van siliconen bakvormen, naast hun non-stick eigenschappen en gemak in onderhoud, is dat ze bestand zijn tegen zowel zeer lage als hoge temperaturen. Dit maakt ze niet alleen geschikt voor bakken maar ook voor het invriezen van lekkernijen. De flexibiliteit van het materiaal zorgt ervoor dat zowel bevroren als gebakken waren gemakkelijk uit de vorm te verwijderen zijn zonder dat het baksel beschadigt.